TRIMO urban crash

Nezetközi hallgatói ötletpályázat — A helyszín érdekes sajátossága és a szigorúan behatárolt tervezési terület számunkra azt jelentette, hogy valami olyan hangulatú installációt hozzunk létre ami, egyrészről illik a helyszín hangulatához, másrészről ugye a Metalkova city mellett elsétálva felhívja magára a figyelmet, tehát valami jelként viselkedjen. Emellett az udvarban ne uralkodjon a létesítmény felett, hanem inkább belesimuljon a részévé váljon- egy egyszerű forma legyen. A legfontosabb hogy az itteni kreatív életet segítse és részévé váljon.

funkció: infopoint, találkozóhely, előadótér

Funkciós alapgondolatunk az informáciadás, figyelemfelhívás! Ezen kívül az installáció találkozások helyszíne illetve pihenés helyszíne lehet, és nem utolsó sorban színpadként funkcionál az itt bemutatásra kerülö rendezvényeknek. Az insatlláció kialakításánál egy érdekes felvetéssel is foglakoztunk, hogy ne csak kisebb koncerteknek, előadásoknak biztosítsunk helyet hanem vetítéseknek is legyen egy szintere.

A külső tér mely egy gördeszka rámpára ( ami az itteni hangulatot alátámasztaná ) vagy talán egy óriás fotelre hasonlít. Ez a része az installációnak szinte arra készteti az embert, hogy üljön le és pihenőfelületnek használja. Ez a felület, tulajdonképpen a tér sikjától 40 cm-rel elemelt podium, ami egyfelöl ülőfelületként szolgálna, másrészt pedig az előadások felülete lenne. A vizszintes tömeg ferde felületen fordul felfelé, mely a vetítések felülete lenne.A ferde felület egy 6m-es magaságban vizszintesen folytatódik majd ferdén lefelé fordul. Itt, a két ferde fal között alakul ki a térről leválasztott terület. Ez a belső tér tulajdonképpen egy három oldalról elkerített alagút, ami egy információs csatorna lenne  egy hosszanti infotáblával, melyen érintőképernyős felületeket is alkalmaznánk.

A belső térben egy galériát alakítottunk ki 2,50m-en, ahova egy kötéllétrán lehetne felmászni, mely a galériáról lógna le. A galérián kisebb kiállítást lehetne rendezni. Az installáció a bejárat felöl – a szinpaddal ellenkező oldalon – egy vízszintes felületen fordul át, melyet ülőfelületként használhatnak a fiatalok.

Tervező: Gyergyák János
Tervező: Borsos Ágnes
Látványtervező: Simon Zsolt

Ljubljana, 2009

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s