DUNAkeszi

Fontosabb iránypontok a telepítésnél:

1. Kilátásra való összpontosítás.
2. A szomszédoktól való távolságtartás, nem csak az előírás mértékével. Esetleg az egyes határvonalakon a minimumra szorítkozással.
3. Terepre illesztés- adott  terepviszonyok  optimális használata és értelmezése.
4. A bejárat ideális elhelyezkedése autós és gyalogos megközelítés szempontjából is.
5. Értékes kültéri felületek kialakítása.

Az alábbi iránypontokat figyelembe véve telepítettük az épületet, amely egy “L” alakú tömegben fogalmazódott meg. Hátat fordítva az északi égtájnak, a házat “feltoltuk” az északi telekhatárra, attól 3 méterre helyeztük el. A keleti szomszédtól lehetőségekhez mérten eltartottuk, hogy ne vessen árnyékot a szomszédos épület a mi épületünkre.  Az “L” alak két szára körülölel egy teraszt, ahonnan a legjobb a kilátás a Budai-hegyek felé. A telek lejtése igen jelentős. A terepviszonyokból adódóan a lakótér padlószintje a déli utca szintjére került. A nyugati utca szintje a padlószinthez képest 3 méterrel lejjebb van. Így azt a megoldást választottuk, hogy az autóbeállót a nyugati utcaszint magasságban helyezzük el. Ezért egyértelműnek tűnt, hogy a gyalogos bejárati szituáció is ide kerül.  Megérkezés szempontjából ezt a  homlokzati frontot ideálisnak véltük, mert ezáltal az alárendeltebb északi épületrészben alakul ki a beközlekedés.

A terepre illesztés szempontjából elengedhetetlen volt az említett telekfeltárási megoldás. A ház telekre illesztése generálta, hogy egy szint félig a terepben helyezkedjen el, ez alárendeltebb helységek elhelyezésére volt csak alkalmas. Mivel az autós közlekedést a nyugati telekrészről oldottuk meg, ezért értékes telekrészeket szilárd burkolattal nem kellett megtörni és  térszint béli különbség is kialakult az autóbeálló és a terasz között, biztosítva annak zavartalanságát.

A ház funkcionalitására nagy hangsúlyt fektettünk, nem szabad, hogy egy háznak csak a burka legyen “szép”.Egy jól működő alaprajz sugall egy jól működő tömeget és ezek együttese ad egy esztétikus házat. A ház alapterülete viszonylag nagynak mondható, fenntarthatóság- szempontjából energiatakarékos megoldásra is szükségvolt.

Felelős tervező: Bachmann Bálint
Tervező: Borsos Ágnes

Pécs, 2008

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s