EUTOMAT — Ruhr 2010

Egy globális temporary városépítészeti koncepció az egyik alapgondolata a programunknak, ami egy nagyon látványos, de egyszerű megoldás lenne az emberek érdeklődésének a felkeltésére és az útvonalának a meghatározására. Egy sárga útvezető szalag, amit útépítésekkor szoktak használni. Felragasztása a pályaudvartól a partig lenne, ami érintené a város „akcióterületeit”. Ezeken az „akcióterületeken” helyeznénk el automatákat, ahol üzenőcetliket lehetne vásárolni, amire üzenetet lehetne hagyni „Európának” illetve más embereknek. A sárga csík követésével eljuthatnánk az installációnkhoz, ami sínekből és talpdeszkákból épített torony, és ezen szögekből ki van „szegezve” Európa. Ezekre a szögekre lehetne az üzeneteket elhelyezni. A torony nem csak egy „üzenőfal”, hanem jó kilátást biztosítana a part teljes hosszában. A kommunikációs stratégiák a temporary építményünk szerves részét képzi, ami egyrészről a „sárga szalag” másrészről az üzenethagyás.

A „sárga szalag” kommunikálná az embereknek az útvonalat a város akció részein keresztül egészen a temporery építményünkig.

A programunk egyik legfontosabb elemei az üzenethagyó cetlik. Ezeket automatákból lehetne megváltani (1euro), cserébe lehetőségünk nyílik a program részévé válni, és alakítani azt. Maga a tény, hogy mindenki alakíthatja a torony összképét egy fontos mozgatórugója a projectünknek. Cserébe aki tényleg áldoz 1 eurót arra, hogy üzenetet hagyjon európának, nemcsak egy „képzőművészeti” alkotás része lesz, de adományt is ad.számításaink szerint a projectünk megvalósítható a rendelkezésünkre állókeretösszegből, ezért szeretnénk a cetlikből befolyó összeget valamilyen karitatív szervezetnek adni, lehetőleg olyannak, ami összefüggésben van valamilyen kultúrális, művészeti megmozdulásra.

Az automatákat a város olyan forgalmas csomópontjaiba helyeznénk el, mint a főpályaudvar bejárata, a sétálóutca végén lévő metromegálló feljárata, vagy a történelmi városrészben található templom előtti tér. Ezzel biztosítanánk az olyan területeken is az automaták elérését, ahol amúgy is sok ember közlekedik, másrészt felhívnánk az emberek figyelmét azokra a városrészekre is, ahol a fontosabb kultúrális értékek is vannak.

Az üzenőcetlik egy másodlagos funkciója, hogy karszalagként is lehetne hordani, ami szintén mutatná a város bármely pontján a viselők által, milyen esemény is folyik éppen a kikötőben.

Tervező: Szösz Klaudia
Tervező: László Zsolt
Tervező: Nógrádi Tamás
Tervező: Bianki Dániel
Tervező: Szabó Miklós
Tervező: Móser Balázs
Tervező: Borsos Ágnes

Essen, 2008

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s