Ágoston téri irodaház

Az épület Pécs történelmi belvárosának keleti határán helyezkedik el. Közvetlenül előtte halad el a belvárost elkerülő főút amely meghatározó közlekedési útvonal. Az út túloldalán a már nyugati felében rehabilitált Ágoston tér található, melynek keleti oldalát (az ott talált római kori műemlékekkel együtt) az Európa Kultúrális Fővárosa 2010-es projekt keretében rehabilitálják.

Az új tulajdonos irodaházzá alakította az épületet. Az épület elhelyezkedése ideális a funkció váltásra. Az épület jelen kialakítása részben kielégíti egy irodaház funkcionális igényeit, részben kisebb modosítások szükségesek: a feladat az új igények kiszolgálásához szükséges terek kialakítása.

Az új funkció ebben az épülettömegben úgy tud jól működni, ha az épület egy szinten elhelyezkedő tereit egybe vannak nyitva. Azokat, amelyek tartószerkezetileg lehetségesek és túl nagy konstrukciós beavatkozást nem igényelnek. Erre az egybenyitásra azért volt szükség, mert az épület meglévő terei a modern felépítésű irodarendszerben nem működőképesek. Az új elvárások és cégprogramok szerint az amerikai jellegű egyterű irodák általánosan jól működtethetők. Igaz, hogy a kombi térrendszerek korszerűbbek. A meglévő térrendszer struktúrája inkább annak feleltethető meg. Kihasználhatóság szempontjából, az egyterűséggel hozható létre a megfelelő mennyiségű munkafelület. Létrehoztunk a körülményekhez képest legtöbb közösségi-, tárgyaló és pihenő helyiséget is.

A koncepció részét képezte, hogy világos tereket alakítsunk ki. Ezt úgy értük el, hogy az eddig nyílás nélküli  déli homlokzatra nagy felnyitásokat tettünk, amelyek nem csak bevilágítás szempontjából értékesek, hanem azért is, mert a déli irányba nagyon szép kilátás nyílik a városra.

A funkcióváltás megerősítését szolgálta az új bejárati szituáció kialakítása, amely az épület korszerűbb használatát is elősegíti. Az eddigi főbejárat az északi homlokzaton helyezkedett el, ennek eddig különösebb bejárati hangulata nem volt; az új épületnek egy reprezentatív nagyvonalú bejáratra volt szüksége. Legfőképp arra, hogy az épület elsődleges megközelítése az újonnan kialakított, az udvar déli részén elhelyezett parkoló felől legyen. Az “U” alakú épülettömeg ezt lehetővé is tette. Az “U” belsejét lefedtük, hogy a bejárat előtt kialakuljon egy “előcsarnok”. A gyalogos közlekedést is ide vezettük fel. A megjelenő új funkciókat teraszokkal, jobban mondva kilépőkkel bővítettük, amelyek ebbe a belső udvarba nyíltak.

Felelős tervező: Bachmann Bálint
Tervező: Lepsényi Ákos
Tervező: Bianki Dániel
Tervező: Borsos Ágnes

Pécs, 2009

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s